Search This Blog

Friday 6 August 2010

Those were the days of wine and roses

Aνακατέυουμε ένα μέρος Velvet Underground με μία δόση Byrds ,προσθέτουμε αρκετές σταγόνες ψυχεδέλειας και χτυπάμε στο σέικερ. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με σχέδια λαχούρια και κατα το γούστο του καθενός γαρνίρουμε με φέτες από Doors, CCR, Neil Young, Modern Lovers και πάει λέγοντας. Αν οι αναλογίες μας ήταν σωστές και βάλαμε όλη μας την τέχνη τότε έχουμε ένα δροσιστικό κοκτέηλ που μπορούμε να του δώσουμε και όνομα "Paisley Underground". Η σκηνή του Paisley Underground λοιπόν, ξεκίνησε στις αρχές των 80s με έδρα κυρίως το L.A. και τα ονόματα που το αποτελούσαν είχαν σίγουρα κοινό σημείο τη φιλία μεταξύ των μελών τους και τα barbecue party που έκαναν στα σπίτια τους. Δεν προσέφεραν κάτι καινούριο σαν ήχο ούτε και ήταν η μουσική επανάσταση της εποχής τους, μας έδωσαν όμως αρκετά album που πίνουμε άνετα νερό, sorry bourbon   ,στο όνομα τους.   Dream Syndicate για το ξεκίνημα που από το 1981 ως το 1989 μας παρουσίασαν μια σειρά από αρκετά album ep συλλογές και ένα live double lp που σε μεταφέρει άνετα στην εποχή και στο συναίσθημα..Ξεκινήστε με το ghost stories αν δεν έχετε άλλη επαφή με το είδος. Από κει και πέρα έχουν μπόλικο υλικό και συνέχεια με τον Steve Wynn   να μας δίνει καλά album μέχρι τις μέρες μας.   Οι Three o'clock που νομίζω ότι είναι και οι νονοί κατά κάποιο τρόπο της όλης σκηνής και οι παλιότεροι, αν μετράνε οι Salvation Army/Befour 3 o'clock, απαραίτητο άκουσμα το sixteen tambourines και το arrive without travelling.
Οι Rain Parade του David Roback το με το ψυχεδελικό και ίσως καλύτερο της όλης σκηνής emergency third rail power trip(ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ). Αργότερα ο Roback με τηνKenda Smith των Dream syndicate έφτιαξε τους Opal με παρόμοιο ήχο και φυσικά τους Mazzy Star με την Hope Sandoval Μμμμμμ (να μην ξεφεύγουμε).
      Οι Green on Red φυσικά με το εξΑΙΡΕΤΙΚΟ Gas Food Lodging και με τα περισσότερα χρόνια σαν group απ’ όπου ξεπήδησε ο Chris Cacavas με μια solo καριέρα αργότερα, τσεκάρετε το Pale blonde hair ή Hell ,έχει και ωραίο εξώφυλλο (ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ.. λέει ο Αιρεσίας) και τον Dan Stuart ο οποίος με τη βοήθεια του Steve Wynn των Dream Syndicate και με μέλη των Long Ryders έφτιαξαν το Lost Weekend σαν Danny & Dusty.         Οι Long Ryders που λέγαμε παραπάνω ήταν οι γελαδορόκερ της παρέας με αρκετές διαφορές στον ήχο αλλά είπαμε οι φιλίες ήταν που δημιούργησαν την όλη φάση. Επιλέγουμε το State of our union γιατί κάποτε είχαμε σκιστεί να χορεύουμε το looking for Lewis and Clark ,(που ακόμη τους ψάχνουν) αλλά και το κορυφαίο Native Sons με το Run Dusty Run ή άντε και το Two fisted tales με το Gunslinger man. Όπως είπαμε παραπάνω οι αλλαξοκωλιές ,sorry οι συνεργασίες, ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο και ένα ακόμη δείγμα όλοι μαζί να κάνουμε μια ηχογράφηση, ήταν οι Rainy Day που είχε λίγο από όλους, σαν pizza special, με ένα album μοναχά με διασκευές από όλους όσους τους εμπνεύσανε.  
 Οι True West που και μόνο το Hollywood Holiday που περιέχει το And then the rain να είχαν ηχογραφήσει θα ήταν αρκετό για μένα.
 
  και οι παρεξηγημένοι ίσως από μένα μόνο Game theory και οι λίστα μπορεί να συνεχίσει με αρκετά ονόματα ακόμη, άλλα με σχέση στον ήχο και άλλα που φτιάχτηκαν με μουσικούς από τα παραπάνω κτλ κτλ.
Κάποιους ξεχάσαμε σίγουρα και αν θέλαμε να πούμε περισσότερα θα συνδέαμε άνετα το Paisley Underground με άλλα group της εποχής καμιά φορά γνωστότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία ή ακόμη και με παρόμοιο ήχο από άλλες ηπείρους(Ευρώπη και Αυστραλία μαζί με τα πέριξ. Tυχόν ομοιότητες ,πολύ μεγάλες ,ψάξτε το ή περιμένετε για ενημέρωση από ειδικότερους του είδους ,soon.      
Εντάξει έχουμε και τα κοριτσάκια της κλίκας, τις Bangles οι οποίες κάνανε και το μεγάλο άνοιγμα αργότερα αλλάζοντας κάπως τον ήχο τους .Ξεκίνησαν κι αυτές με το πολύ καλό πρώτο τους all over the place।Κάπου εδώ μπλέκει και ο καλλιτέχνης δίχως όνομα μπλα μπλα μπλα . ΤΕΛΟΣ.
Ξεσκονίστε τα παλιά σας βινύλια οι γνώστες του είδους ή ξεσκονίστε τα ιντερνετικά ψαχτήρια οι μη σχετικοί και ενδιαφερόμενοι ,Δεν θα χάσετε.
  

2 comments:

  1. Σνιφ,κλαψ, ε ρε πως περασανε τα χρονια,ποτε ηταν που αγορασα απο το stereo disc τα:Drifters,Walking in the Shadow of the Big Man,Gravity Talks,Green On Red,Ruby Sea,Highlights Of A Dangerous Life,Days Are Gone,The Days of Wine and Roses,On the Right Track Now,Once In A Blue Moon κτλπ,κτλπ
    -γερασαμε μαγκες

    ReplyDelete
  2. τι με θυμησες τωρα, καποτε λογω δουλειας παραδιπλα ειχα καθιερωσει την καθημερινη επισκεψη στο παραπανω δισκοπωλειο με στοχο ολα τα παραπανω ,μονο οι YO μου ξεφευγουν ακομη.

    ReplyDelete