Search This Blog

Wednesday 15 September 2010

Αβορίγινες


Τελικά θα το εξαντλήσουμε το κεφάλαιο Αυστραλία? Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μακρινό παρελθόν, πριν ακόμα οι άποικοι εγκατασταθούν σ' αυτήν την χώρα και αλλάξουν το πρόσωπό της. Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων. Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, γνωστό και ως Ουλούρου στη γλώσσα τους. Ένα στοιχείο του πολιτισμού των ιθαγενών ήταν το ντιτζεριντού . Είναι ένα μουσικό όργανο, ένας μεγάλος ξύλινος σωλήνας από τον οποίο με ένα φύσημα παράγεται ένας παράξενος ήχος σαν βούισμα. Πρόκειται για ένα απλό κούφιο κλαδί από ευκάλυπτο, το οποίο λειτουργεί ως αντηχείο, ενισχύοντας τους ήχους που παράγει ο μουσικός με το στόμα του. Ένα όργανο με εντυπωσιακές δυνατότητες παρά την απλότητά του. Το ντιτζεριντού χρησιμοποιείται ακόμα στις θρησκευτικές γιορτές των Αβορίγινων.

Δυστυχώς ο ταλαίπωρος Αβοριγίνας της φωτο δεν ηχογράφησε δείγμα της δουλειάς του και έτσι δεν στάθηκε δυνατό να προσθέσουμε και ήχο στην ανάρτηση. Μπορείτε όμως να βρείτε μουσικές βασισμένες στο ντιτζεριντού όπως πχ η ηχογράφηση Ankala & World Orchestra: Didje Blows the Games η οποία βασίζεται στον μύθο των Αβοργίνων που αναφέρει ότι, στην εποχή της δημιουργίας του κόσμου, τα πνεύματα γύριζαν όλο τον -ρευστό ακόμη- κόσμο και τραγουδούσαν καθετί που έβλεπαν. Καθετί έπαιρνε υπόσταση μέσα από το τραγούδι τους. Επιχειρώντας να αποδείξει ότι ο μύθος αυτός "κρύβει νουν αλήθειας", μια ομάδα μουσικών από όλες τις γωνιές της Γης κι από πολλές διαφορετικές μουσικές παραδόσεις ένωσε τις δυνάμεις της. Οδηγός τους η μαγεία του αυτοσχεδιασμού και η φαντασία. Ως κοινός παρονομαστής χρησιμοποιήθηκε ο ήχος του "ντιτζεριντού", του ιδιόμορφου αυτού μουσικού οργάνου των Αβοριγίνων.

Y.Γ. Μήπως να το λέγαμε Austaisias ?



4 comments:

  1. Ερωτηξης...
    Το "ντιτζεριντού" μπορει να παιξει Garage?

    ReplyDelete
  2. κε Επιθεωρητα βλεπω η ερευνα προχωρησε πολυ βαθια! ετσι ετσι, να γινουμε και λιγο εθνικ.
    Εγω πιστευω οτι το ντιτζεριντου μπορει να παιξει και metal.Πως το καναν οι Rotting Christ με τα Ηπειρώτικα δηλαδη.

    ReplyDelete
  3. Δεν ακούστηκε ακόμη σε Garage ή Metal. Αλλά μια που το θέτετε ... είναι καλή ιδέα. Με την ευκαιρία Airesias ενημέρωσε τον Αλέκο για τους Rotting Christ, παίζουν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις Σέρρες.

    ReplyDelete
  4. Με το didgeridoo γνωστο και ως didjeridu η didge
    παιζεις τα παντα σε mid/slow-tempo αρκει να ξερεις να το λαλας (φυσας) καλα.To εχουν χρησιμοποιησει και οι Celibate Rifles.

    ReplyDelete