Search This Blog

Saturday 19 June 2010

Sebastiao Salgado

Γεννήθηκε το 1944 στην Βραζιλία, σπούδασε οικονομικά, εργάστηκε ως οικονομολόγος του Διεθνούς οργανισμού καφέ (Δ.Ο.Κ ή ICO), ταξιδέψε αρκετά για λογαριασμό του στην Αφρική (σημειώτεον πως ο οργανισμός αυτός πρωτοστατεί στην εκμετάλλευση ανηλίκων κατα την συγκομιδή όπως και τα εργοστάσια παραγωγής χειροποίητων χαλιών της Ασίας και βόρειας Αφρικής).

Αφορμή για λήψη φωτογραφιών παράλληλα .

Όμως.... με μεγάλη λύπη ο οργανισμός και μείς οι καφεπότες πληροφορούμαστε την αποχώρηση του και την σοβαρή ενασχόληση του με την φωτογραφία, τι κρίμα....

διότι εμείς οι συνεχιστές & οραματιστές του ιδανικού Φραπόγαλου όπως και οι Κατερίνες της καφεμαντείας χάσαμε ένα άξιο στέλεχος από τις τάξεις μας και μάλιστα στον οικονομικό τομέα..

Ταξιδεύει και φωτογραφίζει, αγαπημένα του θέματα οι μετανάστες, τα παιδιά, οι εργάτες(ιστορικές θεωρούνται μια σειρά φωτογραφιών ενός χρυσορυχείου στην Βραζιλία) με ιδιαίτερη ευαισθησία φωτογραφίζει την γη που τόσο καταπονείται, τον άνθρωπο.

Συνεργάστηκε με τα φωτογραφικά πρακτορεία Sygma, Gamma, to 1979 έγινε μέλος του Magnum και αποχώρησε το 1994 για να δημιουργήσει το δικό του Amazonas images.

Βιβλία του:

  • An Uncertain Grace (1992)
  • Workers: An Archaeology of the Industrial Age (1993), includes photos from 26 countries
  • Terra (1997)
  • Migrations (2000), includes photos from 39 countries
  • The Children: Refugees and Migrants (2000)
  • Sahel: The End of the Road (2004)
  • Afrika (2007)

Πολλοί τον θεωρούν ως τον σπουδαιότερο φωτογράφο του 21ο αιώνα, εμείς απλά λέμε ένας σημαντικός μεταξύ άλλων φωτογράφος. (είναι και η νίλα που επάθαμε με την αποχώρηση του από το Δ.Ο.Κ ).

Ο αποστάτης... ουστττττ απο κει...








No comments:

Post a Comment